[Άδεια δημοσίευσης αποσπάσματος από συγγραφέα Γιώργο Χ. Σουρτζίνο]

Στο γνωστό λόφο Αβράμη εκεί που επί βενετοκρατίας δέσποζε το ομώνυμο φρούριο αποφασίζεται στις 22 Μαΐου 1833 με την ΙΗ' Πράξη της Δ' Ιονίου Γερουσίας, έπειτα από σύμφωνη απόφαση και επιδοκιμασία του Λόρδου Άγγλου Αρμοστή και φιλέλληνα Λόρδου Νούγεντ (Lord Nougent) να ιδρυθεί το Γηροκομείο, που ονομαζόταν τότε Πτωχοκομείο.

Σκοπός του ήταν να παρέχει περίθαλψη και μέριμνα σε περιορισμένο αριθμό πτωχών τροφίμων. Ο λόγος λειτουργίας του αγαθοεργού αυτού ιδρύματος, σε μια θέση με πανοραμική άποψη της πόλης και του λιμανιού ήταν τα φαινόμενα της εξαθλίωσης, ένδειας, δυστυχίας, ανεπάρκειας, αναγκαστικής επαιτείας κι αδικίας που μάστιζαν μεγάλο αριθμό κατοίκων του νησιού.

Στις 10 Μαΐου 1837 εξεδόθη η ΞΔ' Πράξη της Ε' Ιονίου Γερουσίας η οποία συμπλήρωνε την προηγούμενη και επανέρχεται με κατηγορηματικότητα και με τη συναίνεση του νέου Αρμοστή Δούγλας (Douglas).

Τα πρώτα μέτρα που εφαρμόστηκαν ήταν η εξασφάλιση πόρων μόνο από αυτοπροαίρετες συνεισφορές και από τον επίσημο δίσκο που περιφερόταν μεταξύ του εκκλησιάσματος σε κάθε ιερή τελετή, χωρίς όμως να είναι δυνατόν να επιλυθεί το οικονομικό θέμα του ιδρύματος.

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν κατά καιρούς προς εξοικονόμηση πόρων για τη λειτουργία του, αλλά και παρά τις επιδιορθώσεις, τροποποιήσεις, ανακατασκευές των κτηρίων για να καταστεί το «κερκυραϊκό σπίτι της γαλήνης και της αγάπης» αντάξιο της αποστολής του, δεν πρόσφερε πάντοτε ό,τι το καλύτερο στην κερκυραϊκή κοινωνία.

Το 1978 ο αγαπητός και δραστήριος Δήμαρχος Κερκυραίων και Πρόεδρος του ιδρύματος Σπύρος Ραθ, προσπαθεί για τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των τροφίμων και συγχρόνως αλλάζει τον τίτλο του ιδρύματος και από Γηροκομείο ονομάζεται Κ.Ι.Π.Π.Η. (Κερκυραϊκό Ίδρυμα Προστασίας Περιθάλψεως Ηλικιωμένων). Χαρακτηριστική είναι η φράση τότε του Δημάρχου στα εγκαίνια που έγιναν για τις νέες εγκαταστάσεις:

«Η πρώτη λοιπόν διακήρυξη σας, σ' αυτή τη σεμνή τελετή σαν ψήφισμα εκφραστικό και ανέκκλητο είναι όχι πια Πτωχοκομείον και ποτέ Γηροκομείον, ούτε ακόμη Οίκος Ευγηρίας».

Το 1988 οι τρόφιμοι μεταφέρθηκαν σ' ενοικιαζόμενο πρώην μικρό ξενοδοχείο στην περιοχή Περάματος  με το σκοπό την αναπαλαίωση του κτιρίου Αβράμη και την επιστροφή των μετά πάλι στο ιστορικό αυτό κτήριο.